BBQ op kolen

10 tips om lekker te barbecueën

Wanneer de temperaturen omhoog gaan en het langer licht blijft buiten gaan veel mensen weer barbecueën. Helaas hoor je vaak dat het barbecueën nogal eens tegen zit, het vlees is niet lekker omdat het is aangebakken. Het barbecue rooster is lastig schoon te houden of het vlees blijft aan het barbecue rooster plakken. In dit artikel willen we je 10 tips geven om lekker en ook veilig te barbecueën.

Tip 1 Barbecue veilig

Zorg er altijd voor dat je een emmer met water binnen handbereik hebt staan, wanneer je gaat barbecueën. Zeker wanneer je met houtskool gaat barbecueën is het belangrijk om het te kunnen blussen indien er gevaar dreigt. Zo kan de barbecue omvallen of kunnen rondvliegende deeltjes brand veroorzaken, hier is de emmer water dus voor, om brandjes snel te kunnen blussen om erger te voorkomen. Lees meer over veilig barbecueën.

Tip 2 Reinig voor het gebruik van de barbecue 

Zeker wanneer je de barbecue een tijd niet hebt gebruikt is het belangrijk om deze eerst goed te reinigen. Het best kun je dit doen met een halve citroen, dit zorgt er namelijk voor dat de grill tijdens het barbecueën mooi schoon blijft, daarnaast neutraliseert citroen de smaak waardoor het nieuwe barbecue vlees niet naar andere producten gaat smaken. Je kunt het best de halve citroen aan een vork prikken en deze over het barbecue rooster halen. Een simpele truc die weinig tijd kost, maar je veel gemak geeft.

Tip 3 Vet het barbecue-rooster goed in   

Voorkom dat je vlees, groenten of vis gaan aanbakken op het grillrooster van de barbecue. Vet daarom het rooster vooraf in met wat olijfolie. Dit voorkomt plakkend vlees of vis. 

Tip 4 Breng de barbecue op de juiste temperatuur

Soms kan het lang duren voordat de barbecue op temperatuur is, echter is het wel verstandig om te wachten tot de barbecue op temperatuur is. De barbecue is goed op temperatuur wanneer de kolen grijskleurig zijn, het wachten tot de barbecue de juiste temperatuur heeft voorkomt verbrand vlees.

Tip 5 Combineer verse en kant-en-klare barbecue producten

Wanneer je gaat barbecueën wil je al snel iets kunnen eten, daarom is het handig om al wat kant-en-klare barbecue producten de eerste ronde op de barbecue te plaatsen. Door kant-en-klare barbecue producten af te wisselen met verse barbecue producten kun je de tijd tussen verschillende “gangen” verlengen of versnellen. Verras je vrienden en familie eens met eigengemaakte verse shaslicks of satéstokjes.

Tip 6 Marineer het barbecuevlees tijdig

Gemarineerd vlees (zoals een shashlick) is altijd erg populair op de barbecue, wanneer je zelf vlees gaat marineren doe het dan de dag voordat je gaat barbecueën. De marinade heeft namelijk tijd nodig om goed in te kunnen trekken. Daarnaast is het belangrijk om het vlees goed droog te deppen voordat je het op de grill gaat plaatsen.

Tip 7 Laat barbecuevlees rusten

Wanneer je een lekkere malse en sappige steak wilt hebben van de barbecue dan doe je er goed aan om het vlees na het grillen te laten rusten. Dit kan het best in een stuk aluminiumfolie, hierdoor blijft het vlees op temperatuur. Eigenlijk dezelfde truc die toegepast wordt bij het bakken van een biefstuk.

Tip 8 Marinade bewaren

Heb je een lekkere marinade gemaakt? Maar heb je teveel marinade? Dan kun je deze prima invriezen of gekoeld bewaren in een diepvrieszakje. Zo kun je de volgende keer je vlees of vis opnieuw met dezelfde marinade bereiden.

Tip 9 Saladedressing mengen in een potje

Maak je zelf een saladedressing? Gebruik dan een oud (uiteraard wel gewassen) groentepotje of een jampot. Hierin kun je alle ingrediënten toevoegen en vervolgens alles door elkaar schudden. Het potje kun je vervolgens gemakkelijk wegzetten in de koelkast. 

Tip 10 Gebruik een barbecue tang

Veel mensen draaien het barbecue vlees met een vork. Dit zorgt ervoor dat er sappen uit het vlees of de vis ontsnappen, waardoor het droger kan worden. Een ander nadeel is dat de sappen op de kolen lekt waardoor de barbecue meer gaat branden. Gebruik daarom altijd een barbecue tang om dit te voorkomen.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.