Andijvie smoothie

Andijvie een veelzijdige gezonde groente

Andijvie is een bladgroente met een bitter nasmaak, hierdoor wordt het ook wel gezegd dat andijvie een nauw verwant van de witlof is. Andijvie is een groente die rijk is aan vitaminen, zo bevat andijvie vitamine A en vitamine C daarnaast is andijvie rijk aan mineralen. Hiermee kan gesteld worden dat andijvie een gezonde groente is. Er zijn twee soorten andijvie je hebt krulandijvie en de normale andijvie. De krulandijvie is te herkennen aan een gele krop met krullende bladen, vandaar ook de naam krulandijvie. Maar hoe kun je andijvie nu het best bereiden? Dat gaan we in dit artikel verder toelichten.

Andijvie schoonmaken

Voordat je een gerecht met andijvie gaat maken dien je altijd de andijvie goed te wassen, andijvie is een groente die op het land groeit, hierdoor kunnen er beestjes en/of zand aan de andijvie zitten. Spoel dus voordat je gaat beginnen met het bereiden van een maaltijd de andijvie goed af.

Andijvie is overigens een groente die heel het jaar te verkrijgen is, sterker nog bijna heel het jaar komt de andijvie uit ons eigen land. Alleen in de maanden januari en februari komt de andijvie elders weg, omdat het dan simpelweg te koud is in Nederland.

Wanneer je andijvie wilt bereiden dan is het belangrijk om de buitenste (gele) bladen weg te halen, daarna haal je de stronk eraf. Vervolgens snijdt je de krop in kleine delen en kun je de andijvie gebruiken in je gerecht of smoothie.

Verschillende manieren om andijvie te bereiden

Er zijn verschillende manieren om andijvie te bereiden, zo kun je andijvie als stamppot bereiden, koken of roerbakken. Alle manieren zijn prima manieren om andijvie te bereiden. Naast deze verschillende manieren om andijvie te bereiden is het ook nog mogelijk om andijvie rauw te eten, als vervanger voor (blad)sla, daarvoor is krulandijvie geschikt. Dus eigenlijk kun je andijvie op vier manieren bereiden, op die manier kun je met andijvie de lekkerste gerechten op tafel zetten.

Stamppot andijvie

De stamppot andijvie is wellicht de bekendste variant om andijvie te eten. Hiervoor neem je een grote pan met aardappels die je laat koken, vervolgens stamp je deze fijn en meng je tijdens het stampen de andijvie erdoor. Ook is het lekker om hier gebakken spek doorheen te stampen. Bij stamppot andijvie meng je dus rauwe andijvie door de gekookte aardappels. Dit andijvie gerecht wordt vooral in de winter bereid.

Andijvie koken

Een andere manier om andijvie te bereiden is om het te koken. Dit kun je prima met wat rijst of aardappels eten. Wanneer je andijvie wilt koken dien je dit in een pan met wat water te doen. Hiervoor is wel een grote pan nodig, de rauwe andijvie heeft namelijk veel volume. Wel slinkt de andijvie erg wanneer je het kookt. Wanneer je gekookte andijvie wilt eten, dan dien je de andijvie ongeveer 12 minuten.

Andijvie roerbakken

Doordat andijvie een bladgroente is, is het ideaal om te gebruiken tijdens het roerbakken. Hierdoor wordt de andijvie kort verhit. Vaak met een woksaus en vlees in één pan. Bij roerbakken of wokken worden de gerechten altijd onder hoge temperatuur kort verhit een erg lekkere en gemakkelijke manier om gerechten te bereiden.

Andijvie gebruiken als salade

Tot slot is andijvie nog erg goed te gebruiken als vervanger voor bladsla. Hierdoor kun je met andijvie de lekkerste salades bereiden. Wanneer je een salade maakt met andijvie dan kun je het best krulandijvie gebruiken. Deze is wat zachter van structuur waardoor het rauw lekkerder te eten is.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.