BBQ op kolen

Barbecueën, doe jij het wel veilig?

Lekker samen met vrienden of familie barbecueën, het gebeurt erg vaak wanneer het weer maar een beetje beter wordt. Het is ook erg lekker en leuk om buiten te koken, gezien niet iedereen over een buitenkeuken beschikt is de barbecue voor veel mensen dé perfecte manier om toch buiten te kunnen genieten van de geur en smaak van gegrild vlees of vis. Toch blijkt dit vaak nog onveilig te gebeuren, dan spreken we niet over het feit dat er onveilig omgegaan wordt met de barbecue (brandgevaar) maar over het feit dat er verkeerd wordt omgegaan met vlees, waardoor je ernstig ziek kunt worden.

Veilig barbecueën, begint bij jezelf

Zoals in de inleiding al werd aangegeven wordt er vaak op een onveilige manier gebarbecued. Dat begint al met het aansteken van de barbecue. In veel gevallen worden hier vloeistoffen gebruikt die hiervoor niet bedoeld zijn, zoals spiritus. Dit is niet alleen gevaarlijk maar het heeft ook nog eens invloed op de smaak van de producten die op de barbecue bereid worden. Het gaat namelijk licht naar spiritus smaken, dit is bovendien ongezond omdat spiritus niet bedoeld is om te consumeren.

Ook op wordt er vaak gewaarschuwd over het gebruik van houtskool, dit zou kankerverwekkend zijn. Echter is dat eigenlijk alleen wanneer je het vlees laat verbranden, de verkoolde stukken die je opeet zijn slecht voor de gezondheid. Met onderstaande tips kun je de komende zomer veilig barbecueën.

Tips om gezond te grillen:

 • Haal het vlees, de vis, de groenten pas uit de koeling als de barbecue klaar is voor gebruik, zo voorkom je dat ze te lang buiten de koeling staan.
 • Begin pas met het grillen van vlees, vis of groente als de kolen en/of briketten goed op temperatuur zijn, ze dienen goed te gloeien en bedekt te zijn met een dun laagje witte as.
 • Volg bij het gebruik van bijvoorbeeld houtskool, briketten of aanmaakblokjes de gebruiksaanwijzing strikt op.
 • Gebruik nooit (geverfd) hout voor de barbecue, dit in tegenstelling tot de Oklahoma Joe barbecue Smoker waar u uiteraard wél gebruik kunt maken van hout, zoals fruitbomenhout.
 • Laat het vlees nooit zwart verbranden, als dat wel gebeurd dan kun je het niet meer eten.
 • Gebruik bij geen gerookte producten.
 • Maak gebruik van niet te vette vlees- en vissoorten, snijdt zichtbaar vet weg. Dit voorkomt dat de barbecue onnodig veel gaat branden. Het druipende vet veroorzaakt vlammen.
 • Gebruik hittebestendige olie, zoals olijfolie, die een meer uitgesproken smaak heeft.
 • Zorg ervoor dat het vlees en de vis ook van binnen goed doorbakken zijn. Grotere stukken kunnen beter eerst worden voor gegaard in de combioven.
 • Strooi vooraf nooit zout op producten, voeg na het bereiden eventueel wat zout toe.
 • Dien de bereide gerechten op een schone schotel die niet gediend heeft voor de rauwe producten, dit voorkomt kruisbesmetting
 • Gebruik bij het omdraaien of het toevoegen van nieuwe stukken vlees of vis nooit hetzelfde materiaal als dat je gebruikt voor bereidt voedsel.
 • Eet het bereide voedsel onmiddellijk op. Houd warme gerechten warm (+70°C) en koude gerechten koud (4°C).

Zoek je nog lekkere barbecue-recepten? Dan hebben wij een heel overzicht van gerechten die je kunt bereiden samen met vrienden of familie, deze barbecuegerechten vind je hier terug.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.