Barbecueën snake-methode

Barbecueën snake-methode uitgelegd

Wie zich heeft verdiept in het barbecueën heeft vast wel eens van de snake-methode gehoord. Het is een manier van barbecueën dat langzaam verloopt, maar wel met resultaat dat het voedsel niet aanbrandt.
Het is weer mooi weer dus gaan bij veel gezinnen de barbecues weer van stal, niet dat het mooi weer hoeft te zijn om te barbecueën maar dat ter zijde. Vaak gaat het barbecueën veel te hard met verbrandde gerechten als gevolg. Naast dat verbrand eten niet lekker smaakt is het ook nog eens erg ongezond! Er kunnen namelijk kankerverwekkende stoffen in het verkoolde voedsel zitten, zogeheten PAK’s. Dankzij de snake-methode kun je heerlijk en zonder aangebrand voedsel genieten van de barbecue.

Wat is de snake-methode?

Bij de snake-methode bouw je zoals de naam al doet vermoeden een slang van briketten of kolen in je barbecue. Wanneer je gebruikt maakt van een kogelbarbecue, zoals de bekende Weber-barbecues kun je langs de rand erg gemakkelijk een aantal briketten achter elkaar opstapelen. Zelf leg ik meestal 2 briketten naast elkaar en 1 er in het midden bovenop. Meestal vul ik de helft van de barbecue met de snake. Doordat je niet alle briketten in één keer aansteekt blijft de warmte in de barbecue erg constant. Bij de snake-methode is het de bedoeling dat je de voorkant van de snake aansteekt, en langzaamaan zal de snake steeds verder opbranden. Waardoor je lang(er) kunt genieten van de barbecue tot wel 4 uur lang. Mocht je langer willen barbecueën kun je de snake natuurlijk verlengen.

De snake met houtsnipper ligt klaar. De barbecue starter is gevuld met briketten en het kolenrooster is afgedekt met aluminiumfolie.

Wanneer je vlees wilt roken kun je er ook nog extra houtsnippers overheen strooien. De houtsnippers zijn in verschillende varianten te verkrijgen, zo heb je ze met peer, kersen, appel maar ook met bijvoorbeeld whiskey of bier aroma. Doordat de kolen langzaam opbranden steken ze de houtsnippers aan die het aroma afgeven in de rook. Het is belangrijk dat de snippers vooraan op de snake worden aangebracht, want het vlees dat neemt maar een paar uur deze aroma op hierna heeft het nog nauwelijks invloed op de smaak.

Hoe barbecueën met de snake-methode?

De snake-methode is een indirecte manier van barbecueën, dat betekent dat het gerecht niet rechtstreeks boven de warmtebron wordt verwarmd. Het gerecht wordt gegaard met de warme lucht die van de briketten af komt. Het is daarom ook erg belangrijk dat je de barbecue goed afstelt, zodat de warmte optimaal langs de briketten en dan langs het gerecht gaat. Hiervoor zijn onderstaande 4 stappen van cruciaal belang;

1. Ventilatieklep
Het onderste rooster / ventilatieklep moet maximaal open, indien de snake te snel opbrandt kun je deze klep wat dichter zetten. De onderste ventilatieklep zorgt ervoor dat de zuurstof bij het vuur kan. Hoe meer zuurstof het vuur krijgt, des te intenser het zal branden.

2. Het kolenrooster
Om ervoor te zorgen dat de zuurstof maximaal naar de briketten waarvan de snake is gemaakt kun je het andere deel (waar de snake niet ligt) afdekken met een metalen plaat of een stuk aluminium folie.

3. Hitte verminderen
Om ervoor te zorgen dat de temperatuur onder het deel waar het gerecht wordt bereid constant blijft kun je een aluminium bak met water op het kolenrooster plaatsen. Doordat het water in de aluminium bak verdampt blijft de temperatuur gedurende het barbecueën constant.

4. Bovenste luchtklep op het deksel
Zodra de briketten branden is het van belang dat de warmte over het gerecht gaat en dan pas naar buiten ontsnapt. Zorg er altijd voor dat de luchtklep op het deksel maximaal geopend is en zich aan de kant van het gerecht (liefst boven het gerecht) bevindt. Hierdoor trekt de lucht van de hete briketten snake, over het voedsel en vindt de weg naar buiten. Dankzij deze snake-methode gaart het gerecht geleidelijk en kun je genieten van een barbecue zonder aangebrand voedsel.

De snake is aangestoken. Het bakje met water staat onder het gedeelte waar het voedsel wordt bereidt voor constante temperatuur.

Hoe steek je de barbecue aan met de snake-methode?

Zoals hierboven al werd uitgelegd plaats je briketten uit de zak rechtstreeks in de barbecue. Deze stapel je op langs de rand van de barbecue en steek je de kop van de snake aan. Zelf gebruik ik ongeveer 8 tot 10 briketten om de snake aan te steken, hiervoor gebruik ik een barbecue starter. In de barbecue starter plaats je een prop kranten met een aantal aanmaakblokjes.

Let hierbij op dat je aanmaakblokjes neemt speciaal geschikt voor het aanmaken van een barbecue. Wanneer je aanmaakblokjes pakt die bestemd zijn voor een open haard zit er vaak een brandstof in, als deze niet goed opbranden kan de brandstof invloed hebben op de smaak van het gerecht.
Op de prop krantenpapier plaats je de briketten, steek nu de prop krantenpapier aan. Zelf doe ik dit met een onkruidbrander hier zit een lange steel aan en doordat het werkt met een gasflesje heb je meteen een goede hete vlam. Als de starter eenmaal brandt dien je te wachten tot de briketten een mooie grijze gloed hebben.
Nu leeg je de barbecue starter aan de voorkant van de snake. Doordat de hete briketten tegen de opgestapelde briketten in de barbecue liggen, worden deze geleidelijk aangestoken. Dankzij de snake-methode kun je dus uren lang barbecueën, zonder dat je gerecht zal verbranden.

Extra tip!
Wil je extra lang genieten van het barbecueën volgens de snake-methode? Gebruik dan kokosbriketten deze branden nog regelmatiger op dan normale briketten. Bijkomend voordeel is dat de kokosbriketten minder as achterlaten en dus schoner opbranden. Tot slot zijn de kokosbriketten vaak rechthoekig van vorm waardoor het bouwen van de nog gemakkelijker gaat.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.