Oliebollen

Het recept voor heerlijke oliebollen

Sharing is caring!

De oliebol hoort traditiegetrouw bij oud en nieuw, veel Nederlanders kopen de oliebollen bij een oliebollenkraam maar wist je dat de oliebollen eigenlijk ook prima zelf te maken zijn? Het bakken van oliebollen is teven voor velen een leuke bezigheid. Voor het lekkerste oliebollenrecept kun je dit artikel raadplegen, het recept dat hier beschreven wordt is voldoende voor circa 25 oliebollen.

Ingrediënten

1 pak Koopmans Oliebollenmix
500 milliliter handwarm water
250 gram eventueel krenten en rozijnen
2 tot 3 liter zonnebloemolie, afhankelijk van de grote van de (frituur)pan

Bereiding oliebollen

Neem een schaal met water en voeg hier de krenten en rozijnen aan toe, laat deze een tijdje wellen. Giet na circa 5 minuten het water uit de schaal en dep de krenten en rozijnen droog. Pak nu een grote, droge beslagkom en voeg hier het pak Koopmans Oliebollenmix aan toe, voeg het handwarme water toe. Meng dit met een pollepel goed door elkaar. Dit kan tevens ook prima met een mixer die voorzien is van deeghaken.

Meng het oliebollenbeslag zo lang dat het een glad beslag is. Roer tot slot de krenten en rozijnen door het beslag. Nu is het tijd om het deeg te laten rijzen, dit doe je door de beslagkom af te dekken met plastic en bij kamertemperatuur te laten staan. Het rijzen neemt circa 45 minuten in beslag. Het is belangrijk dat tijdens het rijzen en bakken van de oliebollen het beslag niet opnieuw wordt doorgeroerd.

Wanneer het oliebollenbeslag voldoende lang heeft gerezen mag het plastic verwijderd worden en kun je verder met het opwarmen van de olie. De olie kan worden opgewarmd in een hoge pan of in een friteuse. Het is wel belangrijk dat de olie niet warmer wordt dan 190 graden Celsius, wanneer de olie wat begint te dampen is de olie op temperatuur.

Voeg nu met 2 lepels tegenover elkaar of met een ijsschep het oliebollenbeslag toe aan de hete olie. Voeg per keer 4 tot 5 oliebollen toe, anders heb je kans dat de olie teveel afkoelt. Bak de oliebol in ongeveer 4 minuten goudbruin, het kan zijn dat na ongeveer 2 minuten de oliebol gedraaid moeten worden, sommige oliebollen doen dit automatisch. Wanneer de oliebol mooi goudbruin is kun je ze met een schuimspaan uit de hete olie halen. Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet of leg ze in een bak met daarin keukenrollen. Serveer de oliebollen met wat poedersuiker.

Je kunt natuurlijk ook de oliebollen bereiden zonder krenten en rozijnen, dan dient je deze eruit te laten. Probeer ook eens zelf appelflappen te maken.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.