Poffertjes pan

Het recept voor overheerlijke poffertjes

Poffertjes de typisch Nederlandse lekkernij. Overal ter wereld worden pannenkoeken gegeten, echter kent vrijwel geen enkel land – behalve Nederland het kleinere zusje van de pannenkoek, het poffertje.

Poffertjes worden vaak op braderieën en kermissen verkocht in een poffertjeskraam, echter kun je ze ook prima zelf maken. In dit artikel tonen wij u het recept voor de oer Hollandse poffertjes.

De poffertjespan

Om te beginnen heb je voor poffertjes een poffertjes pan nodig, dit is een pan met kuiltjes. In deze kuiltjes giet je het beslag tijdens eenmaal een aantal minuten aan het bakken ontstaan daar de poffertjes in. Een goede poffertjespan kost tussen de € 10 en € 20, je kunt ze bijvoorbeeld kopen bij Blokker of Bol.com. De hoogte van de prijs van een poffertjespan heeft te maken met de warmtebron die je gebruikt én het aantal poffertjes dat je tegelijkertijd kunt bakken. Een poffertjespan die voor gas geschikt is, is iets goedkoper dan een poffertjespan die voor een inductie kookplaat geschikt is. Echter worden de poffertjes in beide pannen even lekker!

Het poffertjes recept

Om poffertjes te maken heb je eigenlijk maar weinig nodig, de belangrijkste ingrediënten zijn;

– 1 pak mix voor poffertjes
– 2 tot 3 eieren (2 eieren wanneer het grote eieren zijn, 3 als het kleine eieren zijn)
– 8 deciliter melk
– 4 eetlepels olijfolie

Pak 1 grote kom en gooi hier het pak met poffertjesmix in leeg, voeg de eieren en melk toe en zorg ervoor dat dit goed door elkaar gemengd wordt. Voeg tot slot de 4 eetlepels olijfolie toe en meng nogmaals het beslag goed door elkaar heen.

De bereiding van poffertjes

Zorg ervoor dat de poffertjespan goed warm is en vul ieder kuiltje met een beetje vloeibare boter, vervolgens vul je ieder kuiltje met het beslag dat we zojuist hebben gemaakt (zie hierboven). Hierbij is een doseerflacon een ideaal hulpmiddel, om het een beetje schoon te houden in de keuken.

Wacht circa 1 á 1,5 minuut (tot de bovenkant van het beslag een beetje droog wordt) vervolgens draai je het poffertje om met een prikker of een vork. Na weer ongeveer 1 á 1,5 minuut is het poffertje klaar. Serveer de poffertjes in porties van circa 6 stuks met wat poedersuiker of boter.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.