Moestuintjes

Je eigen moestuin beginnen, hoe werkt dat?

Een eigen moestuin beginnen is erg populair geworden dankzij een campagne van een grote Nederlandse supermarktketen. Bij de boodschappen kreeg je bakjes met zaden erin die je kon verbouwen tot een gewas, de zogeheten moestuintjes. Er waren tientallen verschillende gewassen die je kon kweken.

Een leuke manier om (kinderen) met verschillende gewassen in aanraking te komen en een eigen moestuin te starten. Natuurlijk kun je ook zelf zaden of planten kopen om te starten. Op deze pagina willen we je informatie geven over hoe je een moestuin moet beginnen en wat je hiervoor nodig hebt.

Wat is een moestuin

Een moestuin is eenvoudig gezegd een tuin waarin je gewassen verbouwd, hierdoor wordt het ook wel groentetuin genoemd. Het voordeel van een moestuin is dat je precies weet waar je groente vandaan komt, het is vrij van chemicaliën omdat de groenten niet bespoten worden.

Een ander voordeel is dat je altijd verse groente eet, direct van het land of eigen tuin. Het nadeel is dat je niet altijd direct kunt eten wat je hebt geplant, je moet altijd een aantal weken wachten voordat je de gewassen uit de moestuin kunt eten.

Dit hoeft geen probleem te zijn met de moestuin, wanneer je een aantal gewassen met de tijdsinterval plant, dan kun je een hele tijd eten uit de moestuin omdat de gewassen achter elkaar gerijpt zijn.

Moestuin beginnen

Je wil een moestuin beginnen, waar moet je dan starten? Het eerste wat je moet doen is een plaats creëren in je tuin of balkon waar je gewassen kunt verbouwen. Dit kan in een moestuinbak of in een kweekkast. De meest ideale plaatst voor de moestuin of kweekbak is een plek die veel zon krijgt gedurende de gehele dag. Een plek die meer dan 5 uur zon krijgt, dat werkt doorgaans het best voor de moestuin.

De tweede stap die je moet zetten is het selecteren van de gewassen die je wilt verbouwen. In Nederland doen peultjes, sperziebonen en wortels het prima. In de zomer (of in een kweekkast) kunnen ook komkommers en tomaten prima gekweekt worden in de eigen moestuin.

Tot slot dien je potgrond te hebben waarmee de gewassen kunnen worden gekweekt. Om een moestuin te beginnen is een kleine investering nodig, deze kosten gaan zitten in de benodigdheden en de zaden.

Het is afhankelijk van of je een tuin hebt of een kweekkast nodig hebt. De kosten zullen slechts enkele tientjes bedragen. Een moestuin verdient zichzelf uiteindelijk terug, gezien je de gewassen kunt gebruiken in gerechten, deze hoef je dus niet meer te kopen in de winkel.

Moestuin benodigdheden

Enkele benodigdheden die je nodig hebt bij het onderhouden van een moestuin zijn de standaard tuingereedschappen, zoals een hark, een spade en een schoffel. Ook kan het handig zijn om een rek aan te schaffen, zeker wanneer je een klimmend gewas wilt verbouwen, zoals sperziebonen of komkommers.

De gewassen hechten zich aan het rek en kunnen op deze manier groter worden, wat resulteert in een grotere oogst. Verder kan het handig zijn om een kweekkas of kweekbak aan te schaffen, hierin kun je zaden en kleine gewassen eerst laten groeien, totdat deze groot genoeg zijn om in de moestuin te plaatsen. Zaden zijn namelijk een stuk goedkoper dan de al wat groter gekweekte plantjes. Echter duurt het wat langer voordat je ze kunt oogsten.

Moestuin kweekbak

Een kweekbak is een bak waar je kleinere planten en/of zaden voor in de moestuin moet laten groeien, voordat deze voldoende gegroeid zijn om echt in de moestuin gezet te worden. Sommige moestuinhouders kweken in de kweekbak tot het gewas geoogst kan worden. Dit ligt eraan wat voor een soort kweekbak je hebt. Sommige kweekbakken hebben (glazen) deksels.

Hierin kunnen bepaalde gewassen niet in gekweekt worden tot het eind, ander kweekbakken hebben geen deksel waardoor het gewas prima kunnen vol groeien. Een moestuinbak kun je aanschaffen, zo kun je bij een tuincentrum een moestuinbak aanschaffen. Deze zijn er al vanaf circa 20 euro maar de prijs kan flink oplopen. Zo zijn er ook moestuinbakken te koop van een paar honderd euro.

Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort hout dat gebruikt wordt, welke afmetingen de kweekbak heeft en of er een deksel op zit. Een andere (en meestal goedkopere) manier om je moestuin te starten is om zelf een eigen moestuin kweekbak te maken.

Zelf een kweekbak maken

Het mooie aan het zelf maken van een kweekbak maken is dat je de afmetingen kunt bepalen. Een eigen kweekbak maken is eigenlijk best eenvoudig te realiseren. Het enige dat je nodig hebt voor een eigen kweekbak voor je moestuin zijn;

  • 4 hoge planken
  • 4 palen (70 centimeter lang, voor in de grond)
  • 6 latten, hiervan maak je het raster. Ook touw of een metalen rek kan hiervoor gebruikt worden.

De kweekbak komt er dan ongeveer zo uit te zien, dat is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen die je hebt gebruikt voor het maken van een kweekbak.

Moestuin aarde

Wanneer je een kweekbak hebt gemaakt dan moet je hier natuurlijk wel aarde in hebben, zonder aarde kunnen de moestuinplanten immers niet leven. De wortels van de planten moeten zich hechten aan de aarde, waar ze voedingsstoffen uit halen. Dit is essentieel om het gewas te laten groeien.

Voor een kweekbak kun je gewone potgrond gebruiken, aangevuld met pokon voeding voor de moestuin. Maar er zijn ook potgrondsoorten die exclusief zijn ontwikkeld voor de moestuin. Hierdoor kunnen de zaden en planten zich optimaal ontwikkelen. Er zijn verschillende partijen die aarde (potgrond) hebben ontwikkeld, eigenlijk zijn deze allemaal prima om te gebruiken. Wel is het zo dat sommige moestuinhouders de ene potgrond fijner vinden dan een andere, dat is maar net waar je voorkeur ligt.

Wanneer je een moestuin in de volle grond wilt opbouwen dan is het belangrijk om de grond goed om te spitten en vervolgens daarop de kweekbak te bouwen. Daarna kun je de grond bemesten of er een laag potgrond aan toevoegen waarop je de moestuin planten uiteindelijk kweekt.

Moestuin zaden

Zaden kopen is een goedkope manier om aan gewassen te komen, wel duurt het wat langer voordat de zaden zijn uitgegroeid tot volwaardige planten. Echter is het wel een stuk goedkoper om zaden te kopen dan complete planten.

Zaden zijn er al te koop vanaf 75 cent, daar waar de moestuinplanten al gauw 5 euro of meer kosten. Dit lijken kleine bedragen maar als je nagaat, dan kosten de grotere planten meer dan 5x zoveel (ze zijn > 500% duurder!) dan enkel de zaden. Het nadeel is dat je een aantal weken langer moet wachten tot je bruikbare gewassen kunt oogsten uit de moestuin. Wanneer je start met zaden dan is het verstandig om deze op te kweken in een kleinere pot en in een kweekkast, zodat de zaden voldoende licht en warmte krijgen, hierdoor kunnen de zaden goed ontkiemen en uitgroeien tot een kleine plant.

Dit gewas kun je vervolgens in de volle grond planten, zodat het kan uitgroeien tot een volwaardig gewas dat je kunt gebruiken als ingrediënt in verschillende gerechten.

Moestuinkalender

De moestuinkalender is eenvoudig gezegd een leidraad voor wanneer je welke moestuin gewassen het best kunt zaaien / verbouwen. Er zijn verschillende kalenders voor de moestuin, echter gaat dit eigenlijk altijd op voor groenten die je in de volle grond verbouwd.

Wanneer je een moestuin in een kweekbak of kweekkas verbouwd, dan hoef je je weinig aan te trekken van de moestuinkalender omdat de temperatuur constanter is en het gewas niet in de volle grond wordt verbouwd.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.