Hele kip

Kip kopen, bewaren en bereiden

Kip is smaakvol, vet- en cholesterolarm en daarom een gezond stuk vlees. Overal ter wereld wordt kip gegeten daarom is kip op erg veel verschillende wijzen te bereiden. In dit artikel gaan we je toelichten hoe je kip kunt kopen, hoe je het kan bewaren én hoe je het moet bereiden.

Kip kopen

Kip is op veel manieren te koop bij de slager of in de supermarkt, zo kun je een verse of diepgevroren kip kopen maar je kunt ook delen van een kip kopen. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten te koop, zo kun je biologische kip kopen maar heb je ook nog de keuze uit scharrelkippen of maiskippen.

Wanneer je een kipproduct gaat kopen zorg dan altijd voor een goede koeltas, indien je diepvriesproducten koopt en gekoelde producten dan is het goed om voor beide soorten producten een aparte koeltas mee te nemen, Zorg er daarnaast voor dat je (diepvries)gekoelde producten altijd als laatst aanschaft.

Dit voorkomt dat de producten onnodig worden blootgesteld aan hitte, waardoor de kans op voedselvergiftiging toe neemt. Ook wanneer je thuis komt dien je deze producten zo snel mogelijk in de koeling of diepvries te leggen.

De hoeveelheden bij het kopen van een kip

Besluit je een hele kip te kopen dan staat er meestal een gewicht op de verpakking. Het gewicht van een hele kip varieert van 500 gram tot 2.000 gram. De meeste kip die je koopt is tussen de 5 en 10 weken oud.

Een jonge kip wordt piepkuiken genoemd en weegt minder dan 500 gram.
Soepkippen zijn het goedkoopst om te kopen, dit zijn oude leghennen en zijn rond de 18 maanden oud. Het gewicht van een soepkip varieert tussen de 1.500 gram en 2.000 gram, zoals de naam al aangeeft is deze kip enkel geschikt om te koken of voor in de soep.

Gemiddeld genomen is een hele kip van circa 1.500 gram voldoende voor 2 volwassen personen en 2 kinderen (een gemiddeld gezin), wel wordt hierbij uitgegaan dat er ook groenten en aardappels of rijst bij de kip geserveerd worden.

Kipdelen kopen 

Wanneer je besluit om geen hele kip te kopen, maar kipdelen dan is het handig om te weten waaruit verschillende kipdelen bestaan. Dat gaan we je hieronder toelichten.

Kippenborst
De kippenborst bestaat uit twee kipfilets, vel en botten.

Kippenborstfilet
De kippenborstfilet is een kippenborst maar zonder vel en botten. Wanneer er wordt gesproken over een kippenborstfilet bedoeld men een kipfilet.

Kipkarbonade
De kipkarbonade heeft vel en een bot in het midden.

Kippendijfilet
De kippendij filet is ontdaan van vel en botten, het is een filet dat afkomstig is van de dij van een kip, zoals de naam al doet vermoeden.

Kippenvleugels
Kippenvleugels hebben vel en botten, wie van kluiven houdt daar is de kippenvleugel ideaal voor. Echter bevatten de kippenvleugels maar weinig vlees.

Kippenpoot / drumsticks
Een kippenpoot bevat botten, vel ook zit hier nog vaak een deel van de rug of dij aan vast. Bij een drumstick is er sprake van alleen de poot.

Kipkarkas
Het kipkarkas is het geraamte van een kip, zonder vlees. Dit wordt voornamelijk gebruikt om kippensoep van te maken.

Kip en hygiëne 

Net als met het bereiden van ander voedsel is hygiëne belangrijk tijdens het bereiden van kipgerechten. Kippenvlees is namelijk erg vatbaar wanneer je niet goed omspringt met de hygiëne, dit kan een voedselvergiftiging tot gevolg hebben.

Zorg er ook voor dat je kip nooit te lang op kamertemperatuur laat staan, dit kan leiden tot veel problemen! Enkele voorschriften die je in acht dient te nemen wanneer je met kipgerechten aan de gang gaat;

 • Was je handen grondig voor en na het verwerken van de kip. Reinig ook het keukengerei goed met zo heet mogelijk water.
 • Leg nooit gare en rauwe kip bij elkaar, snijd ze niet met hetzelfde mes of op dezelfde plank. Dit voorkomt kruisbesmetting, waar je ernstig ziek van kunt worden.
 • Ontdooi ingevroren kipdelen voor het bakken of koken in het onderste deel van de koelkast óf in een magnetron. Ontdooi kip nooit bij kamertemperatuur.
 • Wanneer je besluit om een kip te vullen, bewaar dan de vulling en de kip apart van elkaar. Vul de kip pas vlak voor de bereiding van het recept.
 • Zet kipresten direct in de koelkast of gooi deze weg.
 • Vries ontdooide kip niet direct weer in, maar zorg er altijd voor dat die wordt gebakken of gekookt.
 • Wanneer de kip binnen 2 dagen na de aankoop wordt verwerkt, dan kun je het in de oorspronkelijke verpakking in de koelkast goed houden. Indien het langer duurt voordat een kip wordt bereid dan is het invriezen noodzakelijk.

Kip bereiden

Wanneer je een kip wilt klaarmaken dan is het belangrijk om eerst de eventuele veren te verwijderen. Vervolgens dient de kip van binnen en buiten goed gewassen te worden met koud water. Wanneer je de kip in een supermarkt koopt zijn is deze stap niet nodig, gezien daar de kip al schoongemaakt is.

Kip bereiden in de oven

Om te voorkomen dat de kip te bruin wordt bij het bakken dienen de poten, vleugels en borst (of de volledige kip) afgedekt te worden met folie. Ook is het niet aan te raden om de kip veelvuldig in te smeren met marinade (tenzij een recept dit voorschrijft) gezien dat ervoor kan zorgen dat de kip niet zo knapperig wordt als gewenst. Ook daalt de temperatuur van de oven bij iedere keer dat de kip wordt ingesmeerd met marinade, omdat de ovendeur dan open gaat. Dit zorgt er tevens voor dat het garen van de kip langer duurt.

Kip bereiden met een rooster / barbecue

Het roosteren van een kip is een erg gemakkelijke methode om kip te bereiden. Leg de kip op een rooster of in een braadslede of in een bakblik. En bak de kip vervolgens de vereiste tijd, zorg hierbij ervoor dat de kip niet te donker wordt. Ga te werk zoals het recept voorschrijft, dan komt dit prima in orde.

Kip roerbakken

Kip is een perfect geschikt om te roerbakken. Bij het roerbakken van kip wordt er altijd in 2 fases gewerkt. In de eerste fase wordt de kip bruingebakken, in de tweede fase wordt de kip goed gaar gebakken. Wanneer je kip wilt roerbakken dan is het aan te raden om kipfilets in kleine blokjes of reepjes te snijden.

Gaar kip in een magnetron

Kip is prima te bereiden in een magnetron, wel dient er rekening gehouden te worden met een aantal factoren;

 • In een magnetron wordt kip niet bruin
 • Voor kipdelen kan een speciale schaal gebruikt worden, de bruineerschaal
 • Dek kippenpoten en vleugels af met aluminiumfolie om te voorkomen dat deze delen te gaat worden en dus uit elkaar vallen.
 • Gebruik altijd een vlees thermometer, zodat je kunt bepalen of de kip voldoende verhit is. Bij 87 graden Celsius zijn alle bacteriën vernietigd.

We hopen je met deze tips om kip te kopen, te bewaren en te bereiden voldoende basisinformatie gegeven te hebben om de lekkerste kipgerechten te maken. Op deze website vind je veel kiprecepten, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Kip is namelijk best gezond en is bovendien erg populair in verschillende keukens wereldwijd. 

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.