Olijven

Olijven gezond? De feiten en fabels!

Olijven zijn erg lekker om gewoon even los te eten. Maar de boomvrucht is meer dan alleen lekker. Olijven blijken ook nog eens heel erg gezond te zijn. Net als in olijfolie zitten er in de olijven zelf onverzadigde vetzuren. Maar hoe gezond zijn de olijven nu echt?

Feit: Eten van olijf verlaagd risico op hart- en vaatziekten.

Het is al veel langer bekend dat Italianen, Spanjaarden en Grieken gemiddeld langer leven dan Nederlanders. Maar hoe kan het dat ze langer leven? Is het de zon? In de praktijk blijkt dat het komt door de olijf. In Nederland zijn hart- en vaatziekten één van de grootste doodsoorzaken. Olijven verminderen aderverkalking en verlagen op een natuurlijke manier de bloeddruk. Dankzij de onverzadigde vetten blijft het hart over het algemeen gezonder.

Feit: Olijven is een gezond alternatief voor ibuprofen.

Ibuprofen is een veelgebruikte pijnstiller die in Nederland zonder recept te koop is. Positief aan ibuprofen is dat het alzheimer helpt voorkomen. Alleen een nadeel is dat je op het lange termijn last kan krijgen van maagproblemen of problemen met je nieren. De olijf heeft alleen gezonde kwaliteiten en als je vier eetlepels olijfolie inneemt dan heb je hetzelfde effect als één ibuprofen. Je kan eventueel ook 50 gram olijven eten blijkt uit een onderzoek van wetenschapper Paul Breslin.

Fabel: Olijfolie is minder vet dan boter.

Dit is absoluut een fabel. Doordat olijfolie vaak gebruikt wordt in diëten denken veel gebruikers dat het een stuk minder vet is dan boter. Alleen in de praktijk blijkt dat olijfolie veel meer calorieën en vetten heeft dan boter. Een groot verschil is wel dat er meer onverzadigde vetzuren in olijfolie zit. Dit maakt het over het algemeen wel vetter, maar minder dik makend dan boter.

Feit: De olijf als ideale snack tijdens een film.

Tijdens het kijken van een film verbrandt je natuurlijk weinig calorieën. Als je vervolgens een calorieën monster als een zak chips openmaakt, dan kom je veel calorieën aan binnen een paar minuten. Met een olijf is dit anders je verbrandt namelijk al 1 gram olijven per minuut televisie kijken. Tijdens een filmavond kan je dus heel veel olijven eten als een gezonde snack.

Hoe gezond zijn olijven nu echt?

De vraag blijft hoe gezond een olijf nu echt is. De nationale voedingsdeskundigen geven de snack een 7,2 op basis van 15 gram olijven. In de een olijf zitten calcium en ijzer als belangrijke vitaminen. Alleen groenten als tomaat en wortelen scoren rauw beter.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.