Tomaten kweken

Tomaten kweken kun je dat zelf? Natuurlijk!

Jij wilt zelf tomaten kweken, anders was je niet uitgekomen op dit artikel over het zelf kweken van tomaten. Het zelf kweken van tomaten is heel goed mogelijk in je eigen moestuin of kas, naast dat een eigen gekweekte tomaat erg gezond is gezien er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen, is het ook nog eens erg leuk om je eigen tomaten te kweken.

Dit komt doordat je zelf een tijd bezig bent met het kweken van de tomaat. Je ziet het zaadje ontkiemen tot een plantje en ziet de tomaten zelf groeien. Erg leuk om zelf je tomaat te kweken dus! Ook met kinderen is het leuk om zelf een moestuin te hebben. Kinderen leren hierdoor waar groente vandaan komt en kunnen hun eigen gekweekte groenten opeten.

Hoe kweek je zelf tomaten?

Wanneer je start met het kweken van tomaten is het verstandig om deze eerst in een pot voor te zaaien, deze pot moet ongeveer de volgende afmetingen hebben 25 centimeter hoog en 20 centimeter diameter. Dit betekent dat je een pot neemt en hier wat aarde in doet, vervolgens plaats je hier de tomatenzaden in.

De meest ideale tijd om tomaten te planten is ongeveer 2 maanden voordat de laatste vorst is geweest, de maand mei is meestal de laatste vorstmaand. Dus je doet er goed aan om in maart al de eerste tomaten te planten. Dit dient zoals eerder beschreven wel binnen te gebeuren, tomaten zijn planten die houden van warmte en zon, bij ongeveer 20 graden doen tomatenplanten het bijzonder goed, dat is dus bij kamertemperatuur.

Zodra het buiten warm genoeg is, dan zijn de tomatenzaden voldoende gegroeid om te worden verplant in de volle grond, ook kun je ervoor kiezen om de kleine pot te verkiezen voor een ruimere bak, dit wordt verspenen genoemd, zodat de tomatenplant zich verder kan ontwikkelen. Het is dan aan te raden om de tomaten in een kas te gaan verbouwen. Gezien het daar meestal warmer is dan buiten, een ideale omgeving voor een tomatenplant.

Soorten tomaten om te kweken

Er zijn verschillende soorten tomaten die je kunt kweken, zoals in de vorige alinea al duidelijk werd kun je deze tomaten in een pot of bak kweken. 

  • Fuzzybabytomaat: Zoals de naam van deze tomatensoort al doet vermoeden is dit een kleine tomatensoort. Een goede tomatensoort dus om te verbouwen in een kleine moestuin of op een balkon. Ook is het een lekkere tomaat om in een salade te gebruiken.
  • Varenbladtomaat: Deze tomatensoort is één van de productiefste struiktomaten. Je kunt hier dus veel oogst mee behalen, echter neemt deze tomatenstruik wel meer ruimte in.
  • Tigerette tomaat: Dit is een kleine tomatenstruik met geel/groen blad, door het kleine formaat ook prima te gebruiken in een kleinere moestuin of op een balkon.
  • Gewone Hollandse tomaat: Deze tomatenplant kan heel hoog groeien. De Hollandse tomaat is prima geschikt om in een kleine moestuin te verbouwen. Wel moet deze goed geleid worden langs een rek of paal met latten, zodat er voldoende ondersteuning is als de tomaten groter worden.

Wanneer moet je tomaten kweken?

Zoals eerder al is beschreven in dit artikel kun je tomaten het best half maart zaaien (uiteraard wel binnen) Het later zaaien van tomaten kan, echter is dan de opbrengst van de tomatenoogst een stuk kleiner. Dit heeft te maken met het feit dat de tomaten minder lang kunnen rijpen.

Het best kun je dus tomaten zaaien ongeveer halverwege maart, vervolgens de planten verspenen en begin juni naar buiten. Dan kun je de tomaten oogsten in september. Wanneer je meerder tomatenplanten of tomatenstruiken wilt plaatsen in je moestuin, houdt er dan rekening mee dat er circa 35 tot 50 centimeter tussen de tomatenplanten of tomatenstruiken moet zitten.

6 tips hoe je het gemakkelijkst zelf tomaten kan kweken

  1. Strooi het tomatenzaad dun in kweekbakje met potgrond en dek het af met een laagje potgrond van één centimeter. Doe er wat water bij zodat de potgrond vochtig wordt. Nu kun je de kweekbakjes afdekken met wat doorzichtig folie. Zet het kweekbakje met de tomatenzaadjes op een zonnige plek, zodat het lekker kan broeien. De tomatenplanten kiemen, zoals eerder is beschreven het snelst bij een temperatuur van zo’n 20 °C.
  2. Zodra de tomatenplantjes de eerste blaadjes hebben dan kunnen ze worden verspeend, je dient ze dan in een grotere bak te plaatsen. Een goede bak is circa 25 centimeter hoog en 20 centimeter hoog. Hier kunnen de tomatenplanten goed verder groeien, totdat deze naar buiten kunnen.
  3. Zet de tomaten eind mei / begin juni naar buiten, hierbij moet je letten dat de tomatenplanten in de volle zon komen te staan. Je kunt ze eventueel regelmatig bemesten met compost of meststof.
  4. Tomaten houden er niet van om van bovenaf te worden bewaterd, houd tomatenplanten en/of tomatenstruiken daarom weg uit de regen. De tomatenplant kan prima onder een overkapping, serre of in een kas worden gekweekt. Wil je de tomaten toch buiten kweken dan is het van belang om deze op een beschutte plek te houden. Een andere handige truc is om boven de tomatenplant een paraplu te hangen. Wanneer je tomaten niet beschermt krijgen ze de tomatenziekte, waardoor de oogst mislukt.
  5. Als stap 1 tot 3 te veel werk is, of je bent te laat in het seizoen om nog tomaten te kweken voor de moestuin, dan kun je er ook voor kiezen om een tomatenplant en/of tomatenstruik te kopen. Echter dien je de aangekochte tomatenplant natuurlijk ook goed te beschermen tegen de regen om de tomatenziekte te voorkomen.
  6. Bemest de tomatenplanten of tomatenstruiken regelmatig met wat organische meststof voor tomaten, hier worden de tomaten stevig, groot en sappig van. Dit komt door de werkzame stof kalium die in de meststof verwerkt zit. Zodra de tomaten rood zijn, kun je ze oogsten dit zal eind augustus/begin september zijn. Bij het oogsten van tomaten draai je de tomaten voorzichtig van de steel.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.