Monopoly

Wil jij altijd winnen met Monopoly?

Laatst speelden we met het gezin weer gezellig een bordspel, dit keer was het Monopoly. Monopoly is een van mijn favoriete bordspellen. Om deze reden bedacht ik me dat het wel leuk zou zijn om een blog hieraan te wijden. Naast een gezonde leefstijl is het ontspannen, dus een (bord)spel spelen ook een belangrijke factor om je gezond te voelen.

Monopoly is al jarenlang een leuk bordspel dat wereldwijd fanatiek wordt gespeeld. Het Monopoly (bord)spel bestaat er in verschillende varianten, zo heb je het klassieke Monopoly spel en het junior Monopoly spel (speciaal voor kinderen) maar er zo zijn er bijvoorbeeld de ook de Starwars-editie, wereld editie en er bestaan zelfs Monopoly spellen die speciaal voor een bepaalde stad zijn geproduceerd. Zo is er een Monopoly gemaakt van Deventer, Apeldoorn, Arnhem en Utrecht. Ook is er nog een Monopoly bordspel speciaal voor de valsspelers.

Daarnaast bestaan er Monopoly games voor op de Playstation, PC, Nintendo (WII en Switch) en Xbox. Het maakt niet uit welke Monopoly je speelt, het doel van het spel bij alle edities hetzelfde, je moet de machtigste en rijkste speler worden. Om dat doel te bereiken kun je de volgende tips volgen, wel blijft geluk een belangrijke speelfactor bij een potje Monopoly.

1. Koop zoveel mogelijk

Om het Monopolyspel te kunnen winnen is het belangrijk om zoveel mogelijk te bezitten. Door veel te bezitten maak je het andere spelers erg lastig. Bij iedere worp zullen zij een grote kans hebben om op één van jouw bezittingen te komen, dat betekent voor jouw kassa! Om veel bezittingen te verkrijgen moet je vooral in de eerste spelronden vrijwel alles kopen wat op je pad terecht komt. Dit kan in eerste instantie wellicht niet interessant lijken, maar het biedt later in het spel een sterke onderhandelingspositie. Dus wanneer je bijvoorbeeld de eerste ronde al in de gevangenis belandt, dan zal ik maar gauw betalen zodat je voldoende bezittingen kunt kopen, voordat andere spelers je voor zijn.

Wil je een bezitting kopen, maar heb je net niet voldoende geld? Sluit dan een hypotheek af op een straat die veel medespelers al gepasseerd zijn. Dit kan je net even voldoende opleveren om die belangrijke aankoop te plegen. Wanneer je langs Start komt of wanneer een medespeler op je bezittingen komt, dan koop je de hypotheek weer af.   

2. Koop strategische plaatsen

Bij Monopoly is het zo dat bepaalde locaties op het bord frequenter bezocht worden dan anderen. Dit heeft te maken met het feit dat sommige kans en algemeen fonds kaarten verwijzen naar bepaalde plaatsen op het bord.
Dit zijn dus strategische locaties om te bezitten! Welke locaties zijn dat dan?

  • Stations (Station Oost, Station West, Station Noord en Station Zuid)
  • Nutsbedrijven (Elektriciteitsbedrijf en het waterbedrijf)
  • Kalverstraat – Amsterdam (Donkerblauw)
  • Grote straat – Groningen (Rood)
  • Barteljorisstaat – Haarlem (Roze)

Daarnaast is het zo dat statistisch is vastgesteld dat zeven het meest wordt gegooid tijdens een potje Monopoly. Je doet er dus verstandig aan om iedere bezitting te bezitten die 7 vakjes vanaf “Start” of “De gevangenis” ligt te bezitten, daarover meer later in dit blog bij de straten/posities in Monopoly

3. Probeer complete sets te krijgen

Wanneer het spel een paar ronden aan de gang is zul je merken dat je een aantal bezittingen van dezelfde kleur bezit. Of dat je medespelers ook 1 of 2 straten van dezelfde kleur bezitten. Dan is het tijd om te gaan ruilen, je kunt andere bezittingen inzetten. Maar beter bied je geld voor een bezitting. Het geld kun je immers later terugverdienen een verruilde bezitting zorgt er enkel voor dat je de tegenstander machtiger maakt. Iedere straat die je bezit is een potentiële inkomstenbron. Bezit je alle stations dan levert dit je vier keer zoveel op wanneer een medespeler daarop terecht komt, dan wanneer je geen set compleet hebt. Bij de nutsbedrijven is het zo dat het je een keer zoveel inkomsten oplevert wanneer een medespeler daarop terecht komt.   

4. Bouw huizen 

Is het je gelukt om een complete set van straten te bemachtigen? Bouw dan direct huizen als je budget toereikend is. Daarmee zorg je ervoor dat de inkomsten explosief zullen toenemen wanneer je medespelers erop terecht komen. Een ander voordeel van het veelvuldig bouwen van huizen is dat je de medespelers de kans ontneemt om huizen te bouwen. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal huizen beschikbaar in een Monopolyspel. Dus zodra je één of meerdere sets hebt, zet deze direct vol met 4 huizen als je voldoende geld hebt. Wacht met het bouwen van hotels, dit levert meer geld op maar zorgt er ook weer voor dat er huizen in het spel komen. Pas wanneer je zelf geen huizen meer kunt kopen doordat deze niet meer beschikbaar zijn, is het een optie om hotels te kopen. Door hotels te kopen komen per positie 4 huizen beschikbaar die je weer elders kunt plaatsen.

5. Blijf in de gevangenis zitten

Dit is een beetje een gekke tip, maar wanneer het spel al ver gevorderd is en je medespelers ook bezittingen hebben met huizen of hotels erop, dan is de gevangenis een goede plek om te zitten. Hier loop je namelijk geen risico om een vermogen te verliezen. Blijf om die reden zo lang mogelijk zitten wanneer je in het gevang belandt tijdens het spelen van Monopoly. In het begin is het verstandig om zo snel mogelijk de gevangenis te verlaten, zie tip 1.

6. Toon geen medelijden

Dreigt een medespeler failliet te gaan? Geef hem dan dat laatste zetje! Toon geen medelijden met het spelen van Monopoly. Het spel draait om de machtigste te worden! Komt een medespeler op jouw bezit en kan deze het net niet betalen, geef dan niet toe om die paar Monopoly dollars te laten zitten. Laat hem maar bezittingen verkopen of laat hem hypotheken afsluiten. Als je medespeler hier niet tegen kan, had hij niet moeten beginnen aan Monopoly.

Welke straten/gebieden zijn belangrijk bij Monopoly?

Tijdens een potje Monopoly zal het je vast zijn opgevallen dat sommige straten vaker bezocht worden dan andere straten/gebieden. Het is statistisch bewezen dat 7 het meest gegooid wordt tijdens een potje Monopoly, natuurlijk speel je het spel dan wel met 2 dobbelstenen. Je doet er dus verstandig aan om iedere straat te kopen die 7 stappen verder ligt dan je huidige plek. Maar je wilt natuurlijk weten welke straten dit zijn, dat gaan we je in dit artikel haarfijn uitleggen.

Hieronder zie je een heatmap van een Monopoly spelbord, hoe roder de kleur van het vakje des te vaker erop geland wordt. In deze test is in totaal 9450 keer gedobbeld, de aantallen dat een vakje werd bezocht op het bord staat aangegeven in het betreffende vakje.

Monopoly heatmap

De Monopoly heatmap

Opvallend is dat statistisch gezien het meest gescoord wordt op de goedkopere straten aan de linkerzijde van het Monopoly spelbord. Relatief gezien zijn Arnhem, Utrecht, Groningen en Den Haag (‘s-Gravenhage) en Rotterdam de belangrijkste gebieden van een Nederlands Monopoly spel. Opvallend is dat deze gebieden allemaal 7 worpen van elkaar verwijderd liggen. 

De Monopoly gevangenis een belangrijke positie 

Tijdens een potje Monopoly is statistisch gezien de gevangenis en “op bezoek” een belangrijke positie. Om deze reden is de stratenserie van Utrecht erg belangrijk, daar komen de meeste bajesklanten namelijk op wanneer zij uit de gevangenis komen of slechts op bezoek daar waren. Aangezien 7 stappen het meest voorkomende is bij een potje dobbelen.

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.