garnalen

Zijn garnalen gezond?

Veel mensen weten dat vis eten gezond is. Dit komt o.a. door de omega 3 vetzuren. Maar hoe zit het eigenlijk met garnalen? Zijn die ook zo gezond?

Wat is een garnaal?

Garnalen zijn kleine kreeftachtigen die zowel in zoet als zout water voorkomen. De meeste garnalensoorten komen echter uit zee. Veel garnaalsoorten kunnen door mensen worden gegeten en dit wordt dan ook veelvuldig gedaan. In Amerika is het zelfs bijna de meest gegeten vissoort, op de tonijn uit blik na. Garnalen kunnen zowel warm als koud gegeten worden. In Nederland worden ook veel mosselen gegeten.

Waarom zijn garnalen gezond voor de mens?

Het eten van garnalen is erg goed voor een mens. Dit komt mede door de hoge voedingswaardes die er in de beestjes zitten. Hier staat tegenover dat er maar weinig calorieën inzitten, waardoor de garnaal ook tijdens een dieet prima gegeten kunnen worden.

De kreeftachtige beestjes bevatten veel selenium. Per 100 gram zit er ruim 64% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium in. Selenium verminderd de kans op hart en vaatziektes, spontane abortus, ontsteking van lucht en urinewegen, longkanker, prostaatkanker, dikke darm en endeldarm-kanker. De garnaal heeft een laag vetgehalte. Per 100 gram zit er minder dan één gram vet in. Daarnaast is de garnaal een belangrijke bron van vitamine B12. Per 100 gram zit er ruim 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 in.
Al met al is het dus goed om regelmatig garnalen te eten. De richtlijn is om zo’n twee keer per week vis te eten en garnalen zijn hierbij een goede keuze. Ook wanneer u aan het dieten bent is de garnaal een goede keuze. 

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.