Groene smoothie

Zijn groene smoothies gezond?

Om antwoord te geven op de vraag of groene smoothies gezond zijn, dien je eerst te weten wat een groene smoothie is. Een groene smoothie is een smoothie die gemaakt is van water, fruit en bladgroente. Door het laatste ingrediënt ontstaat ook de groene kleur waar de groene smoothie zijn naam aan dankt.

Nu je weet wat een groene smoothie is kun je ook stellen dat het een gezonde smoothie is, aangezien er enkel gezonde producten in verwerkt zitten, zoals groente, fruit en water. Alle ingrediënten zijn puur natuur! De groene smoothie is een perfecte manier om in een korte tijd alle dagelijks benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Hoe maak je een groene smoothie?

Net zoals de gewone smoothie dien je bij een groene smoothie alle ingrediënten in een blender of keukenmachine fijn te malen/mixen. Zoals in de intro van dit artikel al werd aangegeven zijn bladgroenten kenmerkend voor een groene smoothie. Je dient dus bladgroenten, zoals spinazie, bleekselderij, kool (boerenkool) etc. toe te voegen aan je smoothie om een groene smoothie te krijgen.

Je laat de blender of keukenmachine net zolang draaien dat er een glad geheel ontstaat. Je kunt de groene smoothie in meerdere porties verdelen om er meerdere dagen van te genieten. Wel moet je deze porties gekoeld bewaren. Een tip om meteen van een koele smoothie te genieten is om er ijsblokjes in plaats van water in te gooien.

Doordat je de smoothie mixt met een blender of keukenmachine zal het ijs fijngehakt worden / smelten waardoor je direct kunt genieten van een heerlijk koele smoothie.

Waarom zijn groene smoothies gezonder?

Een gewone smoothie bestaat uit fruit met water of yoghurt. Dit is een goede manier om op eenvoudige wijze de dagelijkse hoeveelheid fruit en zuivel binnen te krijgen. Een smoothie bevat altijd meerdere stukken fruit, zo zit je altijd op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid die “de schijf van vijf” voorschrijft. 

Bij groene smoothies voeg je een bladgroente toe, waardoor je naast fruit ook direct de nodige groente binnenkrijgt. Hierdoor is de groene smoothie nog gezonder dan de normale smoothie. Wel moet je een (groene) smoothie

Welke smoothie is gezond?

Doordat het consumeren van smoothies de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, zijn er grote fabrikanten ingesprongen op deze trend. In steeds meer supermarkten zijn de kant-klare smoothies te vinden.

Kant-en-klare zijn smoothies in veel gevallen minder gezond dan wanneer je zelf de smoothie maakt. De kant-klare smoothies bevatten vaak veel toegevoegde suikers of kunstmatige kleur- en zoetstoffen, dit zijn vaak caloriebommen! Natuurlijk zit er wel wat fruit in, maar dit is lang niet zo puur als de zelfgemaakte smoothie.

In de eigen gemaakte smoothie voeg je namelijk geen extra suikers of andere stoffen toe. Hierin mix je enkel groente, fruit en water of yoghurt door elkaar, waardoor er een gezonde smoothie ontstaat.

Waarom groene smoothies drinken?

Net zoals bij normale smoothies zul je merken dat je na een tijdje groene smoothies drinken je een stuk fitter en energieker gaat voelen. Ook zul je merken dat je gewicht zult gaan verliezen. Dit komt doordat je minder behoefte hebt aan tussendoortjes. De groene smoothie geeft je gedurende de dag een vol gevoel, waardoor je minder behoefte hebt om te gaan snoepen.

Het voordeel van een smoothie is dat deze al voorgemalen wordt (door de blender) waardoor het lichaam de voedingsstoffen nog sneller tot zich kan nemen.

Als het ware wordt de smoothie twee keer vermalen, eenmaal door de blender en een keer door te kauwen. Smoothies bevatten doorgaans kleine niet fijngemalen stukjes, waardoor je automatisch gaat kauwen voordat je de smoothie doorslikt.

Nog even de voordelen van groene smoothies op een rij;

  1. Smoothies geven je meer energie
  2. Groene smoothies helpen om gewicht te verliezen
  3. Er zijn vele verschillende variaties (groene) smoothies te bedenken
  4. Groene smoothies geven je een verzadigd gevoel gedurende de dag
  5. Smoothies zijn gemakkelijk te bereiden / te bewaren en mee te nemen
  6. Groene smoothies zijn ideaal om je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen

WAARSCHIJNLIJK VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.